A Japánhoz tartozó sziget lakói nem ismerik a túlsúlyt, és minden népnél hosszabb életűek. Kövesd karcsúsító étrendjüket!
Okinawán, a Japán déli részéhez tartozó szigeten százéves korukig is aktív helyiekből álló népcsoport él. Energiájuktól nem fosztják meg őket a többletkilók és az elhízáshoz társuló betegségek, hisz étrendjük rengeteg létfontosságú tápanyagot tartalmaz, és a mértékletes kalóriamennyiség ellenére is jóllakottan fejezik be az étkezéseket.
Ha megismered és követed táplálkozási szokásaikat, végleg elbúcsúzhatsz a felesleges kilóktól, és az étrenddel hosszan tartó egészséget is nyersz.
Tudatos étvágyszabályozás
A japán szigetvilág lakói elsősorban nem élvezeti forrásnak tekintik az ételt. Bár fogásaik ízletes alapanyagokból állnak, tudják, hogy az étkezés jóval többet jelent kellemes időtöltésnél. Az elhízáshoz vezető úton ugyanis a legnagyobb csapda, hogy a zsiradékban és cukorban gazdag táplálékok tompítják a reakciókészséget, így rövid időre megszabadítanak a feszültségtől is. A hatás azonban levertséggel és növekvő túlsúllyal jár, hosszú távon pedig fokozza a stresszt a hiányállapotok kialakulása miatt. Ezzel szemben Okinawán a táplálék energiaforrást jelent, mely könnyen hasznosul, és nem hagy maga után felhalmozódó kilókat.
Az étkezések alkalmával az itt élők csak olyan mennyiséget fogyasztanak, mely nem terheli meg az emésztőrendszerüket, ellenben erősíti izmaikat, és táplálja sejteket. Ennek hatására nem lép fel nassolási kényszer. Mindemellett elegendő időt szánnak a táplálkozásra, ezáltal kettős előnyhöz jutnak: az alaposan megrágott ételt könnyebben lebontják az emésztőenzimek, és az étvágyközpont is időben érzékeli a jóllakottság mértékét.
Növeld a mennyiséget, csökkentsd a kalóriát!
Szervezeted akkor érzi elegendőnek az elfogyasztott adagokat, ha gyomrodat megfelelő mennyiségű táplálék tölti ki. A karcsúsághoz vezető megoldás emiatt az ételek kalóriasűrűségében rejlik. Azonos térfogatú zöldség és sütemény energiatartalma között óriási a különbség, pedig ugyanannyi helyet foglalnak el a gyomrodban.
Az Okinawa-étrend során olyan élelmiszereket válassz, melyek jelentős mennyisége sem tartalmaz túlzott mértékű kalóriát. Így bátran fogyaszthatsz bőséges adagokat, a hízás veszélye nélkül.
A nagy térfogatú táplálék látványa és fogyasztási ideje azt üzeni a szervezetednek, hogy elegendő étellel láttad el. Az alacsony kalóriasűrűségű élelmiszerek sokkal gazdagabb vitamin- és fehérjeforrást jelentenek, mint a túlsúlyhoz vezető, telített zsírokat és cukrot tartalmazó fogások. Ha utóbbiakat fogyasztod, energiaszinted egyre növekszik, miközben anyagcseréd maradéktalanul elégeti a kalóriákat.
Figyeld a négy csoportot!
A diéta során nem lesz szükség az élelmiszerek energiatartalmának hosszas számolgatására. Az Okinawa-étrend a táplálékokat kalóriasűrűségük szerint négy csoportra osztja. Törekedj arra, hogy az alacsony sűrűségű táplálékcsoport összetevői váljanak a napi étrend főszereplőjévé, és a kevésbé ajánlott ételféleségeket csak kiegészítésként, ritkán és kis mennyiségben válaszd.
A legalacsonyabb kalóriasűrűségű táplálékok a cukor nélkül készített gyümölcsteák, az uborka, a cukkini, a citrusfélék és a zsírszegény joghurt - ezekből bőségesen fogyaszthatsz. A következő csoporthoz a burgonya, a teljes kiőrlésű gabonafélék és tészták tartoznak, valamint a tengeri halak és a sovány húsok. Ezeket az élelmiszereket is bűntudat nélkül fogyaszthatod.
Kisebb mennyiségben, heti két-három alkalommal válaszd a kenyérféléket, az aszalt gyümölcsöket és a növényi olajokat. Ha ezt az étrendet követed, rövid időn belül tapasztalod kilóid számának csökkenését. Ha szeretnéd elkerülni a visszahízást, a negyedik, magas kalóriasűrűségű csoport táplálékai csak kivételes esetben kerüljenek a tányérodra: ide tartoznak a cukrozott édességek, a vaj és a magas zsírtartalmú húsok, belsőségek.
Fontos!
Az adagok kiméréséhez használj kétdecis bögrét. A diétát várandós és szoptatós kismamák, tinédzserek, valamint daganatos és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd a diétát, kérd ki háziorvosod véleményét!
Forrás: femina.hu
|